Veelgestelde vragen Corona thuis afname - lab test

De Consumedix thuis afname – lab test is enkel een afnameset, geen complete zelftest. Dit betekent dat u zelf bloed afneemt door middel van een vingerprik (zoals bij het meten van suiker). Dit bloed dient vervolgens opgestuurd te worden naar het geaccrediteerde laboratorium (Microbe&lab) waar wij mee samenwerken. Op het lab wordt een goedgekeurde CEIVD test uitgevoerd.

Nee. Met zelftesten wordt bedoeld dat u de test ZELF thuis kan doen en ook THUIS een uitslag krijgt (zoals bv een zwangerschapstest). In dat geval is er geen laboratorium of arts bij betrokken. De zelftesten zijn vooralsnog onbetrouwbaar en niet geschikt voor thuisgebruik. De IGJ verbiedt dan ook zelftesten die geen CE-certificering hebben in Nederland.

De Consumedix thuis afname – lab test is een afnameset waarmee u bloed opstuurt naar een laboratorium. Op het lab gebruiken ze een goedgekeurde test. U verzamelt zelf wat lichaamsmateriaal (paar druppels bloed) en stuurt dit naar het laboratorium voor analyse. Het laboratorium is ISO gecertificeerd, waar deskundige medewerkers de test uitvoeren. De artsmicrobioloog controleert de uitslag en deelt die via een beveiligde portal. U hoeft dus alleen het afgenomen bloed in een retourbox met antwoordnummer op de post te doen. Wel zo handig in deze tijden!

Nee, vooralsnog zijn sneltesten onvoldoende betrouwbaar. Dit is ook bevestigd na een advies van het OMT op basis van onderzoek naar 16 sneltesten en een recent advies van het RIVM (dd 12-05-2020). Wij verwachten wel dat er in de toekomst goede sneltesten op de markt zullen komen.

Wij vinden het belangrijk dat onze test niet alleen toegankelijk, maar ook zo betrouwbaar mogelijk is. Wij bieden daarom alleen goedgekeurde laboratoriumtesten aan die door deskundig personeel worden uitgevoerd. Het laboratorium is ISO gecertificeerd. Dit betekent dat zij regelmatig gecontroleerd worden op kwaliteit en professionaliteit en deze controles altijd goed doorstaan.

Deze zogenaamde ‘Corona-Gehad’ test meet of u antistoffen heeft tegen het coronavirus. Het lab gebruikt CE-IVD gecertificeerde testen en hebben deze intern en extern gevalideerd. Zij gebruiken twee ELISA testen met een sensitiviteit en specificiteit tussen de 96-100%. Deze komen overeen met de criteria die door experts worden gesteld aan antistoffentesten voor deze toepassing.

Als de test ‘positief’ is wordt er in het lab nogmaals een onafhankelijke test uitgevoerd via een andere testmethode om er zeker van te zijn dat u echt antistoffen heeft. Hierdoor kan de uitslag wat langer duren.

Dat klopt, dit is enkel een afnameset en geen zelftest. Wij werken samen met een geaccrediteerd laboratorium. Op het lab worden goedgekeurde CE-IVD testen gebruikt. Het lab voldoet aan alle ISO en certificering voorwaarden.

Het laboratorium meet of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn, wanneer deze er zijn dan krijgt u een positief testresultaat. Dit betekent dat u in aanraking bent geweest met het Corona (SARS-COV-2) virus. Enkel wanneer u in aanraking bent geweest kunnen er antistoffen in het lichaam aanwezig zijn.

Helaas is dit nog niet duidelijk. Hier wordt op dit moment nog veel onderzoek naar gedaan. Deze testmethode toont enkel aan dat u antistoffen heeft.

Nee, deze afnameset is enkel geschikt om te bepalen of u antistoffen heeft en dus langer dan 2 weken geleden in aanraking is geweest met het Corona (SARS-COV-2) virus.

Wij bieden een afnameset aan. Het is dus geen zelftest. Gezien de overheidsmaatregelen is het eenvoudiger en veiliger om thuis het materiaal te verzamelen. De test en analyse vindt plaats in het laboratorium. Testen die thuis de uitslag geven zijn vooralsnog onbetrouwbaar en verboden. Het laboratorium is ISO gecertificeerd en deskundige medewerkers voeren de test uit. De arts-microbioloog controleert de uitslag en deelt die via een beveiligde portal. U hoeft dus alleen het afgenomen bloed in een retourbox met antwoordnummer op de post te doen.

Ja, de uitslag is volledig anoniem. Het lab weet niet wie ze testen. De code die in het doosje zit is uniek en het enige dat nodig is om een test uit te kunnen voeren. Op de online uitslag pagina hoeft u enkel deze code in te voeren, geen andere gegevens.

Helaas is dit nog niet mogelijk. Op dit moment zijn er nog geen testen die vergoed worden door een zorgverzekeraar.